HIS will always be done

“Bila Umi tgk kita byk daging dalam peti, umi geram nak buat nasi Arab”, said Umi when we were in the kitchen last nite. “Boleh je nak buat, tp esok ada Hari Sukan sekolah Aalaa’, dari pagi smpi tengah hari, kakak tak dapat tolong umi, Macam mana?”.. i replied. “Tak pe la, awak balik je dari sukan, awak tinggal makan je .. umi dah siapkan semuanye nnt..”Umi insisted to make nasi Arab jugak, even she knows am not gonna be there to help her. Well of cos , i dont have a good feeling when i hear that… because i know what exactly will happen.. hehehe..

This morning, i terlambat bgn..haha.. adoi, then umi jerit from downstairs kejut saya.. well as i said, i knew since last nite kan? hehe.. bila dia jerit je i dah tau dia not in a good mood.. kah kah, mgkn sbb saya TERBANGUN lambat ( actually tertido semula masa ulit ‘Auf) hihi.. so after subuh, i kejut Aalaa’ .. and terus i bisik kat Aalaa’. “Kak, bgn kak, today we have some sports to do.. No 1 ok ( hehe saja je nak kasi semangat sikit)” and of cos, she opened her eyes widely, she just realised it is her sports day haha..comel gile.. bila kitorg turun bawah, nak mandi, i nmpk umi tgh kemas living hall. and i asked Aalaa’ to remind sitti that today is her sports day.. u know what sitti replied ?

” Ngak, Sitti ini ya bibik… jadi mau kemas satu rumah.. byk kerja, ngak bulih melihat kamu main sukan” (sila baca dalam loghat indon).. And Aalaa’was so sad, and she said to me.. in the bathroom “Mummy, sitti bukan bibik, sitti tu ummi..” Oh dear ! innocent nya awak.. kesian budak tak faham hihi.. adoiyai.. ” Yes Aalaa’ sitti bukan bibik..”

Of cos, before i left house, i dont have a good feeling, in fact masa dalam dewan, mmg sy nak balik cepat je rasa.. sy hanya focus pada permainan Aalaa’. after she finished, i straight away suggested to Daddy to go home.. Daddy said, “lets buy something to make Ummi happy”. and we bought her a blueberry cheesecake.. for her belated birthday.. hoping she will like it

When we arrived home, umi was alone sleeping in the living hall, baba out playing golf, Sebab bau nasi Arab ummi yang sedap, i terus hidang nasi and we had our lunch.. mmg nasi arab umi yg terbaek.. sedap nak M.. i will remember the smell, the taste, the texture..everything about her nasi Arab.. terbaekkk wa cakap sama lu ! hihi.. While eating my bro, sis and SIL pon blk and meriah la, (but without Baba).. then later Abang Wajdi plak smpi with his twins.. and we straight away celebrate the birthday, ( potong cake je pon, to put smile on Ummi’s face) of cos dia senyum, Dia masak semua org makan sedap, ada hadiah lagi from my sister , ada cake plak ( phew nasib baik Ummi cakap sedap) and she likes the cake so much Alhamdulillah.. heaven kan?

Umi masak so much that nasi Arab, that even dinner we had nasi Arab. the best part is, waktu dinner, my Uncle (Ami Alwi/Ayah Mat) who just arrived from MECCA.. baru balik haji, pon join our dinner.Allahuakbar.. Berkat sgt dinner tu, walau  ummi masak just enuff for our family, now it even enuff for 2 big families.. Allahuakbar, we were so happy..

i was touched by Ami Alwi’s story, about how he managed to get visa for Hajj.. He got visa a day or 2 days before depart, but when he arrived at the airport, flight was full and he technically cannot go on board la kan, meaning no Hajj la kan?

As my tittle said “HIS will is always done”, 5 minutes before the departure, one of the jemaah was declared bankrupt and Ami Alwi was called to replace that person.. with his Ihram which he just wore at the Secret recipe, he ran to the plane. Allahuakbar..  even it was only a minute, if Allah calls you, it will definitely happen. i was touched by this story.. i rasa nak nangis….betapa besar kuasa Allah, HE plans things soooo wellll kan?

Bila la saya akan kesana.. rindu sy makin membuak buak.. ingin sgt saya mencium hajarul aswad, ingin saya bertawaf, beriiktikaf di Baitullah..  qiyam di tempat yang paling barakah dalam bumi ini, ingin juga sy ber- saié dan merasa apa yang Siti Hajar rasa ketika mencari air untuk diri nya dan anak nya Nabi Ismail a.s.. waktu itu dia keseorangan ditinggal suami..dan hanya Allah tempat dia bergantung.. Sungguh saya ingin rasa perasaan itu.. Allahuakbar…

“Oh Allah, Ampuni saya hamba Mu yang hina, panjangkan umur saya, dan izinkan la saya untuk saya menjejaki Tanah haram Mu. Ameen”

Waalahua’alam..

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s