Her Progress

When it comes to having kids, i never  plan. I never plan to have how many kids, how many boys how many girls. when to have one, when to have 2 when to have 3 or even 10. heheh.. ramai eh ? I leave it to Allah, selagi saya mampu saya berikan yang terbaik, while hoping for His guidance in guiding my little mujahhid and mujahiddah.

Time flies soo fast that today, Aalaa’is already 4 years old. Last 2 days, hubby and I went for year-end discussion with Aalaa’ teacher on her progress, and growth development. It was a good session afterall. Bukan semua play school buat discussion macam ni. Bagus kan? Well at least, i got to know how is she at school, what kind or development and social skill has been developed since i enrolled her to that school…

“Puan sangat bertuah di kurniakan anak seperti Aalaa’ ..” What a good statement to  begin with eh ? hehe.. sejuk hati saya mendengar pujian dari teacher tu.. well to sum up, Academic wise, Aalaa’ has no problem, alhamdulillah, semuanya berjalan lancar, in fact she is among the most advance kid in her class. Active and fast learner. Alhamdulillah. However, the teacher has some concerns,  she said, Aalaa’ has a very good leadership , but to certain extent, she is worried, if Aalaa’ is over confident that somehow, she cannot accept any defeat. hmm… agak confuse disitu. Bagi seorang ibu , saya rasa itu skill yang bagus. Malah mmg saya didik dia supaya menjadi Kakak yang baik buat adik adik dia.. jadi dia mesti ada leadership yang bagus. the teacher made a good point, when she said ” kita perlu balance kan perkembangan mereka. Tidak terlalu academic, tidak terlalu social. begitu juga dengan skills yang mereka ada.” hmm.. saya rasa saya faham maksud teacher hihi..

That is why i said penting discussion dgn the care taker. they spent so much time , more than we spent our time with our own kids. sometimes, we think anak anak kita sudah bagus, tp mgkn ada setengah bende kita over look. hmm.. InsyaAllah sy cuba didik anak anak saya dgn baik.. Mummy wiaam, u have so much work to do heheheh..

Pendidikan anak anak ini bukan lah bermula dari umur dia masuk sekolah tadika atau play school. bagi saya pendidikan anak anak bermula dari mak ayah nak ehem ehem lagi :p hihi..

Doa perlindungan dari segala gangguan syaitan jgn kita lupa. Sebaik air mani menjadi janin, dari situ pendidikan sudah bermula. Sebagai ibu, ayat ayat suci Al-Quran dah perlu di perdengarkan pada si janin. Waktu saya pregnant few weeks if am not mistaken, i already asked daddy to talk to the janin,  of cos dia pon pelik .. aik belum apa apa lagi dah nak cakap cakap? i said ” tell him or her, that u re the father hihihi..” sy cukup concern waktu saya mula2 pregnant. tp of cos, sy ada rasa malas nak baca quran, hak hak.. biasala, alasan nya, kita loya loya, pening peninng, penat , nak tdo, mengantuk bla bla bla bla…. tp sy tetap paksa diri saya untuk baca Quran sebanyak mgkn. sy kata pada diri saya “Ok sy malas nak baca banyak sbb penat, fine, no obligation, but i always ask myself to try to read at least, suratul rahman, lukman, maryam and yusuf” Everyday i set my own KPI, cewah.. hi. kalau malas pon, sy dengar bacaan quran dan cuba ikut yg mana sy rasa saya hafal. well kalau habis malas, al fatihah, ibu segala surah, dan tiga qul cukup memadai.. APA?? lagi malas? LailahillaAllah, baik lah, kita zikir… heheh..bila sy gosok perut sy zikir smpi sy tido..hehehe..

itu cerita pregnancy yg pertama, pregnancy kedua, sy lebih ‘bijak’.. dan lebih rajin ..hihihi.. saya lawan malas saya, saya kata, sy mgkn tak mampu habis kan tp at least saya hayati lebih mendalam surah maryam, yusuf, lukman.. sy bercerita pada baby.. sy hayati surah Maryam supaya saya lebih kuat .. maklumlam, second pregnancy bukan mudah.. didalam nak kan perhatian, di luar juga apa kurangnya, lagi pula disisi (suami) huhu.semua nak kan perhatian..jadi sy perlu kuat.. kalau ada masa, sy akan cuba menghafal surah Yaasin waktu itu. Bila sy perdengarkan surah Yaasin dalam kereta, pasti saya akan ikut bacaan tersebut dengan sungguh sungguh, dalam perjalanan ke office masa tu adalah dalam 3-4 kali sy boleh ulang surah tu.. heee 🙂 alhamdulillah…

Bila Aalaa’ dah dilahirkan, i recite ayatul quran, every morning to Aalaa’.. sy sendiri yang bacakan, Al fatihah dan 3 kul..sehingga dia boleh bercakap.. Alhamdulillah, dia cepat menghafal.. tp of cos la bukan al quran je saya dengarkan, untuk dia mahir English, sy turut nyanyikan lagu english.. manalah tau dia jumpa org British .. hak hak hak hak.. adoiyai..

Well, pada ibu ibu, i would like to advise, never ever give excuses to read Quran. Talk to the baby, and make doa as much as u can. Saya kalau saya pregnant lagi, saya akan habis kan Al Quran , at least 2 kali la dalam 9 bulan heheh..amin insyaAllah…

Semoga anak anak mummy menjadi mujahid dan mujahidah yang menegakkan syiar Islam dan memperjuangkan agama Allah. Ameen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s